مقدمه
آیا احساس میکنید قسمت پایین کمر شما دارد از کار میافتد؟ آیا درد کمر زندگی روزمره شما را مختل کرده است؟ یوگا میتواند به شما کمک کند تا بهبود بیابید. بنا به تحقیقات علمی منتشر شده، حرکات یوگا برای کمردرد بسیار مناسب میباشد و حتی ممکن است به کاهش نیاز به داروهای ضد درد نیز کمک کند.
افرادی که دچار کمردرد یا دیسک کمر هستند میتوانند با کمک حرکات کششی، قدرتی و انعطافپذیری یوگا این درد را تسکین بدهند و البته تمرینات این ورزش برای دیسک کمر باید توسط مربییان یوگا یا پزشک تجویز شوند و بههیچ وجه خودتان به صورت سر خود، حرکت ورزشی را انجام ندهید. در صورتی که میخواهید برای خلاص شدن از درد کمر و بهبود وضعیت بدن خود اقدام کنید، در ادامه این مطلب از وبلاگ الهام پویامنش با ما همراه باشید.
به کارگیری یوگا از گذشته تا کنون
یوگا به عنوان یک سیستم تمرینی قدیمی و جامع که ریشه در فرهنگ و فلسفه هندی دارد، قرنهاست که برای بهبود سلامت جسمی و روانی استفاده میشود و نقش این ورزش در بهبود وضعیت بدنی و کاهش درد کمر نیز یکی از جنبههای اصلی آن است که از دوران باستان تا به امروز توجه ویژهای به آن شده است. در زمان گذشته، یوگا بیشتر با تمرکز بر تمرینات ذهنی، مدیتیشن و تمرکز بر تنفس شناخته شده، اما به تدریج، تمرینات فیزیکی نیز به عنوان بخشی از این سیستم توسعه یافت. هدف اولیه یوگا ایجاد تعادل بین ذهن، بدن و روح بود، اما این تعادل به تدریج به بهبود سلامت جسمی و بهویژه وضعیت بدنی نیز منجر شد.
مطالعات علمی که از اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم صورت گرفته، نشان داده است که یوگا میتواند به طور قابل توجهی درد کمر را کاهش دهد. پژوهشها نشان دادهاند که تمرینات یوگا میتوانند عضلات کمر را تقویت کنند، موجب انعطافپذیری شوند و فشار روی دیسکهای بین مهرهای را کاهش میدهند.
تاثیر یوگا در بهبود وضعیت بدن و کاهش درد کمر
یوگا یکی از قدیمیترین سیستمهای تمرینی بوده که به ترکیبی از تمرینات فیزیکی، تنفسی و ذهنی میپردازد و این تمرینات به صورت منظم انجام میشود و میتواند بهبود قابل توجهی در وضعیت بدن و کاهش درد کمر داشته باشد. در ادامه این بخش به نقش یوگا در بهبود وضعیت بدن و کاهش درد کمر و گردن میپردازیم.
1. تاثیر یوگا در بهبود وضعیت بدن
وضعیت بدنی خوب به حالتی از بدن اشاره دارد که ستون فقرات در حالتی طبیعی قرار داشته باشد و توزیع مناسب وزن در بدن صورت گیرد. با انجام تمرینات منظم یوگا، عضلات بدن بهویژه عضلات هسته تقویت میشوند و به حفظ تعادل و حالت درست ستون فقرات کمک میکنند.
1.1. تقویت عضلات هسته
یوگا به تمرکز ویژهای بر روی عضلات هسته بدن مانند عضلات شکم، پایین کمر، و پهلوها دارد و بسیاری از تمرینات این ورزش مانند حرکت «پل» یا «پلانک»، عضلات هسته را درگیر کرده و تقویت میکنند. تقویت این عضلات به بهبود پایداری ستون فقرات و کاهش فشار روی مهرهها کمک خواهد کرد و این امر در جلوگیری از خم شدن بیش از حد یا قوز کردن و حتی در بهبود گردن درد نیز تأثیرگذار است.
1.2. انعطافپذیری عضلات
بسیاری از تمرینات ورزش یوگا به افزایش انعطافپذیری عضلات بدن کمک میکنند، از طرفی هم انعطافپذیری مناسب باعث کاهش سفتی و تنش در عضلات و مفاصل میشود که از فشار ناخواسته به ستون فقرات و سایر بخشهای بدن جلوگیری میکند. حرکاتی مانند «سلام بر خورشید» یا «کبری» از جمله تمرینات مفید برای افزایش انعطافپذیری و کاهش درد گردن هستند.
1.3. همترازی صحیح بدن
یوگا تمرکز زیادی بر حفظ همترازی درست بدن در هنگام انجام حرکات دارد که این تمرینات به یادگیری و بهبود حالت ایستادن، نشستن و حرکتکردن کمک میکند. به عنوان مثال، حرکت «کوه» (Tadasana) یکی از سادهترین و مؤثرترین تمرینات یوگا برای تقویت آگاهی از همترازی بدن و بهبود وضعیت قرارگیری ستون فقرات است.
2. کاهش درد کمر با یوگا
درد کمر یکی از مشکلات شایع میان بزرگسالان است که میتواند ناشی از ضعف عضلات، انعطافپذیری کم و یا وضعیت نادرست بدن باشد. ورزش یوگا از طریق ترکیب حرکات کششی و تقویتی، به کاهش درد کمر کمک میکند و باعث میشود از شر دردهای کلافه کننده راحت شوید.
2.1. کشش و تسکین تنش عضلات
یوگا حرکاتی مانند «گربه و گاو» یا «حرکت کودک» را ارائه میدهد که به کشش و تسکین عضلات کمر و گردن کمک میکنند و از طرفی این حرکات باعث بازشدن عضلات سفتشده در ناحیه پایین کمر و کاهش فشار روی دیسکهای مهرهها میشود.
2.2. بهبود انعطافپذیری ستون فقرات
حرکاتی مانند «سگ سرپایین» و «کبری» به کشش ستون فقرات و بهبود انعطافپذیری آن کمک میکنند که این تمرینات با کاهش سفتی و خشکی ستون فقرات، فشار ناشی از درد کمر را به مرور زمان کم کرده و حالت طبیعی ستون فقرات را باز میگرداند.
2.3. کاهش فشار روی مهرهها
تمریناتی مانند «نیمه پیچ ستون فقرات» یا «حرکت کبوتر» به بازکردن نواحی سفتشده بدن و کاهش فشار روی مهرهها کمک میکنند. این حرکات به کاهش فشار وارده بر دیسکهای بین مهرهای و جلوگیری از فشردهشدن آنها که یکی از علل شایع درد کمر است، منجر میشود.
2.4. تقویت عضلات پشت
حرکات یوگا به تقویت عضلات پشت و ایجاد پشتیبانی برای ستون فقرات کمک میکنند، چراکه عضلات قوی پشت میتوانند از خمشدن و قوزکردن جلوگیری کرده و دردهای ناشی از این وضعیتها را کاهش دهند. حرکت «ملخ» یکی از تمرینات مؤثر برای تقویت عضلات پشت میباشد که شما میتوانید با به کارگیری آن، حتی وضعیت بدنی خود را بهبود ببخشید.
3. تکنیکهای تنفسی و آرامش یوگا
یکی دیگر از عناصر مهم یوگا که به کاهش درد کمر کمک میکند، تکنیکهای تنفسی و تمرینات ذهنی است و این تمرینات مانند «پرانایاما»، به کاهش استرس و تنشهای ناشی از درد کمک میکنند. همچنین کاهش استرس میتواند به شل شدن عضلات و کاهش دردهای عصبی شما منجر شود که آسانترین راه برای کاهش کمر درد شما خواهد بود.
3.1. کاهش تنشهای عصبی
تنش و استرس میتواند باعث انقباض عضلات کمر و افزایش درد شود و شما با انجام تمرینات تنفسی و مدیتیشن در یوگا، میتوانید سطح استرس را کنترل کرده و به عضلات اجازه داد تا استراحت کنند و از تنشهای اضافی آزاد شوند.
3.2. بهبود تمرکز ذهنی و آگاهی از بدن
یوگا به بهبود تمرکز ذهنی و آگاهی از بدن کمک میکند و این آگاهی از وضعیت بدن میتواند به جلوگیری از حرکتهای نادرست و فشاری که به کمر وارد میشود، کمک کند. همچنین فرد با تمرینات منظم میآموزد که چگونه وضعیت بدن خود را بهتر کنترل کند و بهطور طبیعی به سمت حالتی درستتر حرکت نماید.
تمرینات یوگا در خانه برای آرامش
هفت تمرین موثر یوگا برای بهبود وضعیت بدن و کاهش درد کمر و گردن
همانطور هم که گفته شد، یوگا میتواند به طور مؤثر به بهبود وضعیت بدن در هنگام نشستن و ایستادن و همچنین کاهش درد کمر کمک کند، چراکه تمرینات این ورزش با تقویت عضلات مرکزی، افزایش انعطافپذیری و بهبود تعادل بدن به دست میآید و در ادامه هفت تمرین یوگا که به این اهداف شما کمک میکنند را معرفی میکنیم:
1. حرکت کوه (Tadasana)
حرکت کوه یکی از اساسیترین تمرینات یوگا است که به بهبود تعادل بدن و همترازی ستون فقرات کمک میکند و از طرفی این حرکت باعث تقویت عضلات پاها و عضلات مرکزی بدن میشود و به شما کمک خواهد کرد تا وضعیت ایستادن صحیح و متعادل را درک کنید. بنابراین، تمرین این حرکت یوگا به جلوگیری از مشکلاتی همچون قوز کردن یا انحراف ستون فقرات کمک کرده و تعادل را بهبود میبخشد.
نحوه انجام حرکت:
- بایستید و پاها را به هم بچسبانید.
- دستها را در دو طرف بدن قرار دهید.
- سینه را به جلو بدهید و شانهها را به عقب بکشید.
- ستون فقرات را صاف کنید و وزن بدن را به طور مساوی روی هر دو پا توزیع کنید.
2. حرکت سگ سرپایین (Adho Mukha Svanasana)
این حرکت که به شکل یک “V” وارونه انجام میشود، به کشش و تقویت عضلات پشت و پاها کمک خواهد کرد و همچنین باعث باز شدن شانهها و تسکین تنش در عضلات پشت پا و کمر میشود. انجام منظم این حرکت، علاوه بر بهبود وضعیت ایستادن، میتواند به کاهش دردهای مزمن پا و ستون فقرات و حتی درد گردن کمک کند و این حرکت همچنین گردش خون را بهبود خواهد بخشید و به تسکین خستگی پاها منجر میشود.
نحوه انجام حرکت:
- از حالت چهار دست و پا شروع کنید.
- باسن را به سمت بالا ببرید تا بدن شما شکل “V” وارونه بگیرد.
- دستها و پاها را صاف نگه دارید و پاشنهها را به سمت زمین فشار دهید.
- سر را بین بازوها رها کنید و به پاها نگاه کنید.
3. حرکت پل (Setu Bandhasana)
حرکت پل به تقویت عضلات کمر، باسن و پاها کمک کرده و فشار روی ستون فقرات را کاهش میدهد و همچنین این تمرین به بهبود همترازی کمر و تقویت عضلات پایینی بدن کمک میکند. علاوه بر کاهش درد پا، این حرکت برای بهبود وضعیت نشستن و جلوگیری از خمیدگی یا قوز کردن در وضعیت ایستاده نیز مؤثر است و به شکل معجزهآسایی درد گردن را بهبود میبخشد.
نحوه انجام حرکت:
- به پشت بخوابید و زانوها را خم کنید.
- پاها را به اندازه عرض لگن باز کرده و کف پاها را روی زمین بگذارید.
- با فشار به پاها و باسن، لگن خود را از زمین بلند کنید.
- شانهها و کف پاها را روی زمین نگه دارید و باسن را به سمت بالا بکشید.
4. حرکت درخت (Vrikshasana)
حرکت درخت یک تمرین تعادلی میباشد که عضلات پا، کمر و گردن را تقویت کرده و به بهبود تعادل و تمرکز ذهنی کمک میکند و این حرکت به ویژه برای تقویت عضلات ساق پا و ران مؤثر است و به جلوگیری از درد پا و تقویت پایههای بدن کمک خواهد کرد.
نحوه انجام حرکت:
- بایستید و یک پا را بلند کرده و کف پای آن را روی ران داخلی پای دیگر قرار دهید.
- دستها را به حالت دعا جلوی سینه یا بالای سر قرار دهید.
- تعادل خود را حفظ کنید و زانوها را به سمت بیرون بکشید.
- برای چند نفس عمیق در این حالت بمانید و سپس پاها را جابجا کنید.
5. حرکت صندلی (Utkatasana)
حرکت صندلی یکی از بهترین تمرینات برای تقویت عضلات پاها، باسن و کمر است، چراکه این حرکت باعث تقویت عضلات ران و عضلات هسته شده و به بهبود وضعیت نشستن کمک میکند. همچنین این حرکت با تقویت عضلات پایینتنه، به تسکین درد پا و کمر کمک کرده و از ضعف عضلانی جلوگیری میکند.
نحوه انجام حرکت:
- بایستید و پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید.
- زانوها را خم کنید و باسن را به سمت عقب ببرید، طوری که انگار روی یک صندلی خیالی نشستهاید.
- دستها را به سمت بالا بکشید و ستون فقرات را صاف نگه دارید.
- برای چند نفس در این حالت بمانید و سپس به حالت ایستاده برگردید.
6. حرکت کبری (Bhujangasana)
این حرکت به تقویت عضلات کمر و باز شدن سینه کمک کرده و فشار را از روی ستون فقرات کاهش میدهد و همچنین با کشش عضلات شکم و سینه، به بهبود همترازی بدن در حالت نشسته کمک خواهد کرد و از طرفی هم باعث کاهش فشار روی پاهای شما و بهبود وضعیت نشستن و ایستادنتان میشود.
نحوه انجام حرکت:
- روی شکم بخوابید و کف دستها را در کنار شانهها قرار دهید.
- به آرامی بالاتنه خود را از زمین بلند کنید و شانهها را به سمت عقب بکشید.
- نگاه خود را به بالا و جلو متمرکز کنید.
- برای چند نفس در این حالت بمانید و سپس به آرامی پایین بیایید.
7. حرکت گردن گاوآهن (Gomukhasana Neck Stretch)
این حرکت ساده به بهبود انعطافپذیری و کاهش تنش در ناحیه گردن و شانه کمک میکند، چراکه اغلب گردن دردهای گوناگون و مختلف ناشی از نشستن طولانیمدت و یا وضعیت بد بدن بوده که این حرکت میتواند با کشش عضلات گردن و شانهها به تسکین درد کمک کند. این تمرین همچنین باعث بهبود گردش خون در ناحیه گردن شده و به تقویت عضلات اطراف ستون فقرات گردنی کمک میکند.
نحوه انجام حرکت:
- به صورت صاف بنشینید یا بایستید و شانهها را رها کنید.
- دست راست را از بالای سر خم کنید و دست چپ را از پشت کمر به سمت بالا بیاورید.
- انگشتان دو دست را پشت کمر به هم برسانید.
- سر را به آرامی به سمت چپ خم کنید تا در گردن سمت راست کشش احساس شود.
- چند ثانیه در این حالت بمانید و سپس به آرامی به حالت عادی بازگردید و طرف دیگر را انجام دهید.
سخن پایانی
در این مطلب از وبلاگ الهام پویامنش با شما کاربران گرامی همراه بودیم و سعی کردیم درباره یوگا برای بهبود وضعیت بدن و کاهش درد کمر اطلاعات کاملی را در اختیارتان قرار دادیم. یوگا یک روش مؤثر و جامع برای بهبود وضعیت بدن و کاهش درد کمر است و با تقویت عضلات هسته، افزایش انعطافپذیری و بهبود همترازی بدن، به حفظ سلامت و عملکرد طبیعی ستون فقرات کمک میکند.
همچنین، با کشش عضلات و کاهش فشار روی مهرهها، دردهای مزمن کمر و گردن نیز کاهش مییابد، از طرفی هم تکنیکهای مختلف تنفسی و آرامش ذهنی به کاهش استرس و تسکین درد کمک خواهند کرد.
بنابراین، یوگا نه تنها به عنوان یک راهحل برای درمان درد کمر مؤثر است، بلکه یک ابزار پیشگیری کننده قوی برای حفظ سلامت و بهبود وضعیت بدن نیز به شمار میآید.
سوالات متداول درمورد یوگا و بهبود وضعیت بدن و کاهش درد کمر
یوگا با تقویت عضلات هستهای بدن، افزایش انعطافپذیری و ایجاد تعادل، به بهبود وضعیت نشستن و ایستادن کمک میکند. حرکات یوگا مانند “تاداسانا” (حرکت کوه) و “اوتکاتاسانا” (حرکت صندلی) به تقویت عضلات پشتی، شکم و پاها کمک خواهند کرد و از خمیدگی و قوز کردن نیز جلوگیری میکنند. از طرفی دیگر هم این حرکات همترازی ستون فقرات را بهبود میبخشند و از انحراف و بدفرمی بدن جلوگیری میکنند.
یوگا با ایجاد کشش در نواحی گردن و شانهها و تقویت عضلات گردنی، به کاهش درد گردن کمک میکند و برای مثال میتوان گفت؛ حرکاتی مثل “گردن گاوآهن” (Gomukhasana Neck Stretch) با کشش عضلات شانه و گردن، تنش و سفتی را کاهش داده و باعث بهبود گردش خون در این نواحی میشود. همچنین تمرکز یوگا بر تنفس عمیق، باعث آرامش عضلات و کاهش استرس میشود که از عوامل اصلی درد گردن است.
زمان مشاهده بهبود به میزان تداوم و نظم در انجام تمرینات بستگی دارد، اما معمولاً با انجام روزانه یا چند بار در هفته یوگا، بعد از 4 تا 6 هفته میتوان بهبود قابل توجهی در وضعیت نشستن و ایستادن و کاهش درد در نواحی کمر و گردن مشاهده کرد و البته هر فرد بسته به شرایط بدنی خود ممکن است نتایج را زودتر یا دیرتر احساس کند.
افرادی که مشکلات شدید کمر یا گردن دارند باید قبل از شروع ورزش یوگا با پزشک یا فیزیوتراپیست مشورت کنند. به همین دلیل هم باید یادتان باشد، برخی حرکات یوگا ممکن است نیاز به تغییر یا تنظیم داشته باشند تا فشاری به نواحی حساس بدن وارد نشود و باید احتیاط لازم را رعایت نمایید. با این حال، تمام حرکات اصلاحشده یوگا میتوانند در کاهش درد و بهبود قدرت و انعطافپذیری بدن کمک کننده باشند.