بلاگ

آیا جنسیت در یوگا اهمیت دارد؟

فواید باور نکردنی یوگا برای بدن

مقدمه

فکر کنید در یک کلاس یوگا قرار گرفتید؛ یک محیط آرامی که فقط بوی خوب عود در هوا پیچیده، یک نور ملایم فضا را پر کرده و افرادی هستند که در حال انجام حرکات هماهنگ با هم هستند. شاید یک لحظه هم که شده از خودتان بپرسید آیا اینجا جایی برای من وجود دارد؟ آیا جنسیتی که دارم واقعا تفاوتی در تجربه این ورزش ایجاد می‌کند؟ آیا یوگا مخصوص زنانست یا فقط مردان؟ این سوال ممکنه برای بسیاری از افرادی که تازه می‌خواهند این ورزش را شروع کنند، پیش بیاید. در این مطلب از وبلاگ الهام پویا منش، بیایید بدون هیچ کلیشه و یا جانب داری از کسی، این موضوع را مورد بررسی قرار بدیم که آیا واقعا جنسیت در یوگا اهمیت دارد یا نه.

جنسیت در یوگا چیست

یوگا چیست و از کجا آمده؟

یوگا یک روش باستانی و قدیمی بوده که حدود پنج هزار سال پیش در هند شکل گرفته و هدف اصلی از ایجاد آن، به وجود آوردن تعادل بین ذهن، بدن و روح‌ می‌باشد. کلمه “یوگا” از واژه‌‌ای خاص به معنای “اتحاد” گرفته شده که این اتحاد توانایی این را دارد که ذهن و بدن، یا حتی فرد و جهان اطرافش را با یک دیگر یک پارچه سازد.

اما جواب این سوال دقیقا اینجاست که از ابتدا، یوگا نه برای خانم‌ها طراحی شده بود و نه برای آقایون؛ بلکه برای همه‌ی ما ایجاد شد تا راهی برای بهبود زندگی‌ خود پیدا کنیم و درگیر حواشی‌های ساختگی نشویم و فقط برای لحظه‌ای، از دنیای بیرون نیز خارج شویم. به این خاطر یوگا روش یا حتی می‌توان گفت ورزشی برای رسیدن به آرامش، افزایش نرمی و کشش بدن و تقویت قدرت ذهنی و بدنی بوده، فارغ از اینکه چه کسی هستید، کجای این کره آبی قرار گرفتید و یا اصلا چه رنگ پوستی دارید.

کلیشه‌های جنسیتی در یوگا

یکی از کلیشه‌هایی که همیشه درمورد یوگا شنیدیم، این می‌باشید که یوگا بیشتر برای زنان مناسبه نه مردان، به‌ خصوص برای حرکات نرم و آرامی که در این ورزش وجود دارد. این تصور به‌ قدری خنده دار  و تاسف آمیز می‌باشد که به فرص مثال اگه مردی بخواهد یوگا انجام دهد، ممکنه با نگاه‌های تعجب‌ آمیز رو به‌ رو شود.

اما آیا این درسته؟ همان‌ طور که گفتیم؛ واقعیت این می‌باشد که این ورزش از قبل تا کنون بر پایه حرکت‌، نفس کشیدن و مراقبت از خود ساخته شده و این اصول برای همه انسان‌ها یکسان خواهند بود.

در گذشته، اساتید برجسته یوگا در هند هم مرد بودند و هم زن، این موضوع نشان دهنده این می‌باشد که ورزش یوگا فرا تر از جنسیته، عین این موضوع هست که بگوییم رانندگی فقط مخصوص مردان بوده و زنان نباید رانندگی کنند!

کلیشه های جنسیتی در یوگا

تفاوت‌های فیزیکی بین زنان و مردان

خب، بیایید باهم رو راست باشیم؛ همه ما دوست داریم درمورد بدنمان همیشه حرف‌های خوب بشنویم و به این نتیجه برسیم که این بدن برای یوگا طراحی شده.

اما شما یک موضوع مهم را فراموش کردید، اینکه وقتی روی تشک می‌روید، بدن‌نتان دیگر هیچ اهمیتی به جنسیتتان نمی‌دهد و از طرفی هم فقط می‌خواهد حرکاتی را پیاده کند که شما می‌خواهید!

حالا بیایید چند تفاوت که بین خانم‌ها و آقایان خیلی مورد بازدید عموم قرار گرفته را بررسی کنیم و ببینیم که چرا این موارد در دنیای یوگا اصلا تعیین‌ کننده چیزی نیستند.

1. انعطاف‌ پذیری خانم‌ها

زنان طبعا به دلیل ویژگی‌های طبیعی بدنشان، نرمی و کشش بیشتری در مفاصل و عضلاتشان دارند و این ویژگی ممکنه باعث شود بسیاری از حرکات موجود در ورزش یوگا را (خصوصا حرکاتی که نیاز به کشش دارند) به راحتی انجام دهند.

این نکته مهم را به خاطر بسپارید که یوگا فقط برای خم و سرپا شدن نیست، بلکه رابطه‌ای عمیق بین آگاهی بدن و تعادل ایجاد می‌کند. پس حتی اگه بدنی مثل آدامس منعطف داشته باشید، به جای رقابت با خودتان روی تقویت عضلات و حفظ پایداری تمرکز کنید. به این خاطر که یوگا جایی برای خودنمایی نیست و جایی برای هماهنگی بدن و ذهنتان می‌باشد.

انعطاف پذیری بدن خانوم ها در یوگا

2. قدرت عضلانی مردانه

مردان معمولا به دلیل فشردگی عضلات و سطح بالا تری از تستوسترونی که در بدن خود دارند، قدرت عضلانی بیشتری هم دارند و این ویژگی ممکنه در نگاه اول به آنها در حرکات مختلف قدرتی “پلانک” یا “چاتورانگا”، برتری دهد که باید بگوییم اینطور نیست!

ورزش یوگا برای کمک به شما در میدان آمده که این موضوع را درمیان بگذارد که زور و قدرتتان را با نرمش ترکیب کنید. کمی کشش و حتی آگاهی از بدن به شما این امکان را خواهد داد تا حرکات را به درستی انجام دهید و احساس آرامش بیشتری کنید.

3. چرخه هورمونی خانم‌ها

بعضی روزها هست که بدن و هورمون‌های شما انگار یک جلسه مهم گذاشتند تا علیه شما انقلاب کنند. نوسانات هورمونی در طول ماه ممکنه باعث شود تا در بعضی از روز‌ها احساس ضعف یا خستگی شدید داشته باشید و این موضوع می‌تواند باعث شود تا فکر کنید یوگا مناسب حالتان نیست.

اما باید بدانید که ورزش و حرکات یوگا بیشتر از هر لحظه، در این دوران به دردتان می‌خورد و به شما کمک بزرگی می‌کنید. حرکات ملایم‌، تمرینات تنفسی یا حتی نشستن و مدیتیشن، حالتان را بهتر خواهد کرد، به این خاطر که یوگا مثل یک دوست دلسوزست و همیشه به شما این نکته را گوشزد می‌کند که “اشکالی نداره؛ امروز فقط کمی آرام‌ تر حرکت کن”.

4. لگن خشک آقایان

بسیاری از مردان هستند که به دلیل ساختار لگنی و عضلات همسترینگ سفتشان، در انجام حرکاتی ساده مانند “کبوتر” یا “نشستن روی زمین با پاهای باز” مشکل دارند که این موضوع ممکنه در ابتدا دلسرد کننده به نظر برسد.

خبر خوب اینجاست که یوگا هیچ عجله‌ای ندارد؛ هیچوقت ناامید و نگران نباشید، به این خاطر که ابزارهایی مثل بلوک یوگا یا بند‌های مخصوصی وجود دارند که به شما کمک خواهند کرد تا بدون هیچ فشار اضافی، آرام آرام دامنه حرکتی‌تان را افزایش دهید و فقط کافیست تمرین و حرکات دلخواهتان را شروع کنید و به خودتان زمان بدهید.

فیزیک بدن اقایان و خانوم ها در یوگا

فواید یوگا برای آقایان

با فواید باور نکردنی یوگا برای خانم‌ها و آقایان آشنا شوید!

یوگا مثل میوه‌ای جادویی در داستان‌های خیالی می‌باشد که اگه کسی آن را بخورد، چیزی که نیاز دارد را به دست می‌آورد! پس فرقی نمی‌کند زن باشید یا مرد، قوی باشید یا با به اندازه یک شاخه درخت خشک؛ یوگا آمده که زندگی‌تان را بهتر کند و شما را به بهترین وضعیت خود برساند. در ادامه بیایید با هم نگاهی به فواید یوگا بی‌اندازیم و ببینیم که چرا باید یک تشک بخریم و همین امروز شروع کنیم و این فکر که می‌گوید جنسیت در یوگا اهمیت دارد پایان بدهیم!

فواید باور نکردنی یوگا برای بدن

1. کاهش استرس

استرس زن و مرد نمی‌شناسد؛ استرس مثل یک سایه نامزئی همیشه دنبالمان هست و از طرفی کارهای روزمره، فشار زندگی، دغدغه‌های کوچک و بزرگ همگی دست به دست هم داند تا ذهن را شلوغ کنند. اما یوگا اینجا چیکار می‌کند؟ یوگا مثل دکمه “Pause” یا همان توقف در زندگی عمل می‌کند و ما را برای لحظه‌ای از این افکار بیرون می‌آورد.

2. بهبود خواب شبانه

بیایید رو راست باشیم؛ بی‌ خوابی معضلی جهانی شده و چه خانمی باشید که به فکر برنامه فردا هست و چه آقایی باشید که نمی‌دانید چرا خواب به چشمتان نمیاد، یوگا اینجا به کمک شما می‌آید.

حرکات آرام و تکنیکی یوگا سیستم عصبی شما را به سمت بهبود خود می‌رساند و اما نتیجه آن چیست؟ خوابی عمیق‌، بدون نگرانی و کابوس‌های بی‌رمورد که خواب شما را به بازار شما تبدیل کردند. شما بعد از فقط چند هفته تمرین مرتب، حتی قبل از اینکه سرتان به بالش برسد خوابیدید!

3. بهبود کشش کافی برای بدن

اگه ذره‌ای فکر می‌کنید کشش بدن فقط برای خانم‌ها یا ورزشکاران حرفه‌ای ساخته شده، لازمست تا دوباره فکر کنید! بدن ما زن و مرد نمی‌شناسد، بدن ما شکل گرفته تا همراهمانب باشد و ما را به قله موقعیت نزدیک کند. در همین راستا یوگا به شما کمک خواهد کرد تا از سفتی و خشکی نقطه به نقطه بدنتان خلاص شوید، حتی اگه بدنتان خشک باشد.

اما شاید این سوال پیش بیاید که چطور کمک می‌کند؟ در جواب باید گفت که با حرکات کششی و تمرینات مکرر، عضلات شما را آهسته هسته نرم‌ و قوی‌ تر از قبل می‌کند و ناگهان به خودتان میایید و می‌بینید که توانایی این را دارید حتی به راحتی خم شوید (بدون اینکه صدای “آخ” و “اوخ” بشنوید).

4. تقویت انرژی و تمرکز برای انجام کار

تا حالا شده ساعت 4 بعد از ظهر ناگهانی به یک خواب نیم‌ ساعته نیاز داشته باشید و حس چرت زدن نیز به شما دست بدهد؟ یا وقتی پشت میز نشستید، نتوانید روی کارتان تمرکز کنید؟ یوگا راه‌ حلی برای این مشکل هم دارد.

حرکات یوگا با تنظیم جریان خون و انجام تمرینات تنفسی که این جریان را به بهترین شکل خودش می‌رساند، انرژی شما را افزایش می‌دهد و بعد از یک جلسه، حس خواهید کرد که باتری مغزتان دوباره شارژ شده‌ و می‌توانید با تمرکز بیشتری به کار ادامه دهید.

تقویت انرژی بدن در یوگا

5. تقویت سیستم ایمنی

جه خانم‌ها و چه آقایان، همه ما به یک سیستم ایمنی قوی نیاز داریم و لازمه‌ی این کار تلاش خودمان می‌باشد. یوگا با کاهش استرس و بهبود گردش خون، بدنمان را در بهترین شکل خودش نگه می‌دارد.

به این گونه که یوگا علاوه بر قوی‌ کردن نقطه به نقطه بدن، باعث می‌شود کمتر بیمار شوید. یک بدنی که ذهن آرامی هم داشته باشد، جوری عمل می‌کند که بیماری مثل یک آب خوردن از میان برود.

6. بهبود رابطه با خودتان

در آخر رسیدیم به موضوع اصلی، یعنی خوده خودمان! یوگا فقط برای بدنمان نیست، بلکه ذهن و روحمان را هم در بر می‌گیرد.  در این دنیا که همیشه و همیشه در حال دویدن هستیم، گاهی فراموش می‌کنیم با خودمان وقت بگذرانیم.

در همین حین، یوگا مثل یک گفت‌ و گوی صمیمی و دوستانه با خودمان به عمل می‌آید و از طرفی حرکات و مدیتیشن‌های این ورزش به ما این توانایی را می‌دهند که خودمان را بهتر بشناسیم، احساساتمان را بهتر رک کنیم و آرامش واقعی را تجربه کنیم!

یوگا برای درمان سیاتیک

نتیجه‌ گیری

پس اگه زن باشید یا مرد، جوان باشید یا مسن، قوی باشید یا کمی “کوفته”! یوگا آمده تا زندگی‌ همگی ما را متحول کند، یعنی این ورزش با حرکات خودش، برای هر کسی در هر شرایطی فواید دارد و جنسیت در یوگا هیچ اهمیتی ندارد.

پس، تشکتان را بردارید، یک جای آرام پیدا کنید و با کمک الهام پویامنش همراه باشید تا روزتان را به بهترین شکل خودش شروع کنید و مطمئن باشید بدن و ذهنتان خیلی زود از شما تشکر می‌کنند.

سوالات متداول درباره اهمیت جنیست در یوگا

1. واقعا زنان بهتر از مردان در یوگا عمل می‌کنند؟
به هیچ وجه، به خاطر اینکه یوگا هیچ‌ وقت مسابقه‌ای برای مشخص کردن بهتر بودن نیست و اگر زنان در برخی حرکات مثل کشش و نرمی طبیعی برتری دارند، مردان در حرکات قدرتی دیگر قوی‌ تر هستند. اما اصل یوگا این بوده که به بدن و توانایی‌ خودتان توجه کنید، نه مقایسه با دیگران.
2. چرا بعضی از مردان فکر می‌کنند یوگا فقط برای زنان می‌باشد؟
این موضوع یک سوء تفاهم قدیمیست و لازم به ذکرست تا بگوییم که یوگا هزاران سال پیش توسط مردان در هند مورد استفاده قرار گرفته و بسیاری از حرکات امروزی از همان سنت‌‌های قدیمی به عمل آمده. در حقیقت، یوگا یک ابزار جذاب و کارآمد برای افزایش قدرت، تمرکز و آرامش ذهن می‌باشد که به هیچ جنسیتی تعلق ندارد.
3. ساختار بدن مردان باعث می‌شود حرکات کششی برایشان سخت‌ تر باشد؟
بله ممکنه؛ همان طور هم که گفتیم مردان به دلیل عضلات ضخیمشان و لگن سفت‌ تری که دارند، در حرکات کششی نیاز به چالش بیشتری هم خواهند دشت، اما این مشکل هم قابل حل می‌باشد. انجام یوگا به صورت پی در پی، به مردان کمک خواهد کرد تا نرمی بدن خود را افزایش دهند و در عین حال از ابزارهایی مثل بلوک و بند استفاده کنند تا راحت‌ تر تمرین کنند.
4. چرخه قاعدگی می‌تواند جلوی تمرین یوگا را برای زنان بگیرد؟
خیر، چرخه قاعدگی مانع هیچ چیزی نیست و در واقع، یوگا می‌تواند به کاهش درد، تنظیم هورمون‌ بدن خانم‌ها و بهبود خلق‌ و خوی در این دوره کمک کند. البته، برخی حرکات مثل وارونه‌ (مانند "سرپا") ممکنه در این زمان اصلا مناسب نباشند، اما جایگزین‌‌های بسیار زیادی وجود دارند که شما را در مسیر یوگا نگه دارند.
5. آیا یوگا برای مردان قوی راحت ترست؟
اصلا به این موضوع فکر کنید، در حالی که مردان ممکنه در حرکات قدرتی عالی باشند، بسیاری از حرکات نیازمند انعطاف و کنترل می‌باشد که شاید در اول مسیر برایشان دشوار باشد. یوگا نه تنها بدن را به چالش می‌کشد، بلکه ذهن را نیز تقویت می‌کند. پس اگه فکر می‌کنید ورزش یوگا به یک ورزش آسان و ضعیف شبیه هست، چند دقیقه در حرکات قدرتی این ورزش بمانید تا متوجه این حرف بشوید که چقدر می‌تواند چالش‌ برانگیز هم باشد!
نوشته قبلی

حرکات یوگا برای درمان سیاتیک

نوشته بعدی

تاثیر مدیتیشن و یوگا بر روی امواج مغزی دلتا و تتا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود

یا

هنوز حساب کاربری ندارید؟

ایجاد حساب کاربری