بلاگ

فواید ورزش برای سلامتی جسمی و روانی

چرا ورزش برای سلامتی جسمی و روانی مفیده

مقدمه

از بچگی تا الان خیلی شنیدیم که از فواید ورزش برای سلامتی جسمی و روانی گفته شده و در همین راستا هم هزاران کتاب و مقاله نوشته شده است. چرا انقدر ورزش کردن در زندگی ما انسان‌ها اهمیت دارد؟ چقدر باید نسبت به این موضوع جدی باشیم و چقدر باید اطلاعات کسب کنیم؟

زندگی ما برگرفته از هزاران هدف و شکستی ناگوار است که در این میان، چیزی مثل ورزش می‌تواند یک وقت استراحتی باشد تا بدن روی فرم بیاید. در ادامه این مطلب از وبلاگ الهام پویامنش، می‌خواهیم به طور کامل این موضوع را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.

تاثیر ورزش در حفظ سلامتی جسمی و روانی

تاریخچه‌ای کوتاه از ورزش

ورزش از گذشته تا کنون، یک عضو جدا نشدنی از زندگی انسان بوده و حضور گرم آن را می‌توان در یونان باستان مشاهده کرد. در سال 776 قبل از میلاد، المپیک‌های ورزشی زیادی در یونان شکل می‌گرفت و در همین حین، یک بذر فرهنگی بزرگی در رابطه با ورزش کردن در دل تاریخ کاشته شد.

این بازی‌ها و مسابقات ورزشی فقط برای برنده شدن و عرض اندام کردن نبوده و بلکه برای رشد قوای فردی و همچنین نمادی از هماهنگی بین جسم و ذهن در یک فرد بوده است. المپیادهای ورزشی زیادی در دنیای امروزی دیده می‌شود، اما هیچکدام از آن‌ها مثل مسابقات قدیمی نبوده؛ در المپیک‌های قدیمی، روند مسابقه به این شکل بوده که فرد مبارز باید در مقابل یک مبارز دیگر قرار می‌گرفت و تا پای جان می‌جنگید.

همچنین می‌توان به ورزش سوارکاری اشاره داشت که در قرون وسطی حضور پر رنگی داشت و شوالیه‌ها برای محک زدن وضعیت خود، عرض اندام می‌کردند.

فواید باور نکردنی یوگا برای سیاتیک

آشنایی کامل با فواید ورزش برای سلامتی جسمی و روانی

حالا که با گذشته‌ی پر شور ورزش آشنا شدیم، بهتر است یک نیم نگاهی به فواید ورزش کردن بی‌اندازیم و ببینم که چطوری می‌تواند سلامت جسم و روان ما را تضمین کند. این نکته را هم در نظر بگیرید که فقط ورزش کردن نیست که سبک زندگی ما را تغییر می‌دهد، بلکه خودمان هستیم که باید با کمک ورزش کردن همه چیز را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنیم!

آشنایی کامل با فواید ورزش برای سلامتی جسمی و روانی

1. تقویت وضعیت قلبی و عروقی

ورزش کردن هر چقدر هم که باشد، برای سلامتی جسمی و روانی ما مفید واقع خواهد شد و اگر یک روند مشخصی را برای این کار اختصاص دهیم، می‌توانیم تا چندین سال سلامت سیستم قلبی و عروقی خودمان را تضمین کنیم.

وقتی ورزشکار شروع به دویدن، شنا کردن و حتی انجام حرکات یوگا و مدیتیشن می‌کند، فشار خون کاهش پیدا خواهد کرد و از طرفی هم ظرفیت ریه‌ها افزایش پیدا می‌کند.

2. افزایش استقامت و قدرت کافی

در طول روز، ما در حال سوزاندن انرژی زیادی هستیم و در همین حین ما باید استقامت کافی را داشته باشیم تا در این کم نیاوریم. در همین حین ورزش‌هایی مثل وزنه برداری و یوگا، موجب تقویت عضلات بدن و از طرفی هم به افزایش انعطاف و نرمی بدن کمک می‌کند.

وقتی استقامت شما با ورزش کردن به حداکثر خودش برسد، دیگر خبری از مشکلات مفصلی نیست و لازم نیست دیگر هزینه‌های طاقت فرسای فیزیوتراپی را تحمل کنید.

3. کاهش وزن و تناسب بدن

با تبلیغات تلویزیونی و وجود اینستاگرام، دیگر هیچ چیز مثل گذشته نیست و افراد زیادی به خصوص بانوان، تمام تلاششان را می‌کنند تا چربی‌‌های بدن خود را بسوزانند و از طرفی فکر می‌کنند با این کار خود را به دیگران با چشم بهتری نشان دهند. فعالیت‌های بدنی مختلفی مثل یوگا و دوچرخه سواری، متابولیسم بدن را بالا می‌برد و در نهایت هم کالری سوزی به بهترین شکل خودش انجام می‌گردد.

فردی را تصور کنید که هر روز از دوچرخه برای رفتن به سرکار استفاده می‌کند و در طول روز چیزی حدود 30 دقیقه رکاب می‌زند؛ طی گذشت یک ماه، او چیزی بین 3 تا 5 کیلو وزن کم می‌کند.

کاهش وزن و تناسب بدن با ورزش

4. تقویت سیستم ایمنی

گلبول‌های سفید نقش اساسی در محافظت از بدن ما دارند؛ ورزش کردن باعث افزایش سطح گلبول‌های سفید می‌شود. از طرفی ورزشی مثل شنا و پیاده‌روی، سطح التهاب را به حداقل خود می‌رسانند و بدن را در برابر هر بیماری مقاوم می‌سازد.

تحقیقات علمی زیادی وجود دارند و همگی ثابت کردند که فرد ورزشکار در 40 درصد مواقع، کمتر از افراد دیگر به آنفولانزا و سرماخوردگی شدید مبتلا می‌شوند و حتی می‌توانند با انرژی و توان بیشتری به کار خودشان برگردند و بدین شکل است که آن‌ها سامتی جسمی و ورانی را تضمین می‌کنند.

5. تضمین کیفیت خواب

تمام فشار‌های روانی و مشکلاتی که امروزه وجود دارند، همگی جان انسان را از او گرفته و در برابر زندگی ضعیف و ضعیف‌تر کرده است. این مشکلات تاثیر زیادی بر روی کیفیت خواب او دارد؛ یعنی وقتی برای چند دقیقه هم بخواهد استراحت کند، بار‌ها باید غلت بزند تا خوابش ببرد.

فعالیت‌هایی چون یوگا و مدیتیشن، ریتم خواب شب را تنظیم می‌کند و به افراد کمک خواهد کرد تا خواب عمیق‌تری را تجربه کنند. افرادی که 30 دقیقه در روز پیاده روی می‌کنند، اکثرا خواب کافی و کامل‌تری دارند و هیچوقت در طول روز احساس خستگی نمی‌کنند.

6. کنترل استرس و اضطراب

اندروفین‌ و هورمون‌های شادی آور هستند که وضعیت حال ما را در طول شبانه‌روز کنترل می‌کنند و از ما یک انسان خوش اخلاق و حتی بد اخلاق می‌سازد. پس اگر می‌خواهید سلامتی جسمی و روانی خود را بهبود ببخشید و استرس و اضطراب را در طول زندگی خود کنترل کنید، سعی نمایید به ورزش‌هایی چون شنا، دویدن و حتی یوگا روی بیاورید تا تنش‌های عصبی در بدن شما به حداقل خودش برسد.

برای کاهش استرس و اضطراب نیاز به درمان‌های طولانی‌مدت نیست، شما فقط لازم دارید تا کمی به خودتان و حتی بدنتان یک فرصت دوباره دهید.

چرا ورزش برای سلامتی جسمی و روانی مفیده

7. تمرکز بالا و عملکرد ذهنی کافی

وقتی عملکرد بدن شما با فعالیت کافی بالا برود، جریان خون در سر تا سر بدن افزایش پیدا می‌کند و از طرفی هم خون بیشتری به مغز می‌رسد. در اینجا ورزش‌هایی چون تنیس و شطرنج هستند که تمرکز انسان را بالا می‌برند و کمک می‌کنند تا حافظه انسان تقویت پیدا کند و همچنین قدرت تصمیم‌گیری هم بالا برود.

این ورزش‌ها برای کودکان و دانش‌آموزان می‌تواند یک انگیزه فوق‌العاده باشد تا تمام تلاش خود را برای پیشرفت بگذارند و ذهن خود را برای تحصیل ارزیابی کنند.

8. افزایش اعتماد به نفس

درست شنیدید! ورزش کردن اعتماد به نفس انسان را تا دو برابر بالاتر می‌برد و با بهبود فرم دهی بدن، شما احساس بهتری نسبت به زندگی خود پیدا می‌کنید.

اگر می‌خواهید در این راستا یک ورزش مناسب انتخاب کنید، قطعا رقص و کوهنوردی می‌توانند گزینه مناسبی باشند تا شما دوباره اعتماد به نفس از دست رفته خودتان را بگردانید.

9. بهبود خلق خوی

سطح برخورد پدر و مادر، موقعیت شغلی و جامعه تاثیر زیادی بر روی خلق خوی فردی دارند و می‌توانند یک کودک با ذهن خام را به یک فرد بد اخلاق تبدیل کنند. وقتی شما شروع به ورزش کردن کنید، سروتونین در تمام بدن پخش می‌شود و از علائم افسردگی و حتی بدخلقی جلوگیری می‌کند.

حتی برخی پزشکان برای بهبود وضعیت افسردگی، ورزش کردن را توصیه می‌کنند تا فقط با انجام 30 دقیقه حرکات خاص، بدن از افکار منفی دور بماند و رو به رشد قرار بگیرد.

بهبود خلق و خوی با ورزش

10. افزایش انرژی و کاهش خستگی در طول روز

یک روز کاری سخت می‌تواند تمام انرژی انسان را بگرید و حتی زندگی زناشویی انسان را به خطر بی‌اندازد. برای جلوگیری از این امر، ورزش کردن در طول روز توصیه می‌شود تا سطح خستگی بدن به حداقل خودش برسد و انرژی با تمام قوا در بدن فرد پخش شود.

معرفی چند ورزش‌ رایج برای شروع و بهبود سلامتی جسمی و روانی

ورزش کردن و ورزشکار بودن فقط برای افراد پولدار نیست! از باور‌های غلطی که وجود دارد این است که ورزش کردن برای افراد پولدار مناسب هست و افراد ضعیف نمی‌توانند در این راستا قدم بردارند. ورزش برای همه افراد جامعه مناسب است و فقیر و پولداری در این حین وجود ندارد. شما می‌توانید با یک پیاده‌روی ساده شروع کنید و حتی با وزن بدنتان ورزشی مثل یوگا را امتحان کنید.

معرفی چند ورزش‌ رایج برای شروع و بهبود سلامتی جسمی و روانی

1. پیاده‌روی

همان‌طور هم که گفته شد، برای ورزش کردن لازم نیست که حتما پولدار باشید یا وضعیت مناسبی داشته باشید، بلکه شما می‌توانید با یک پیاده‌روی ساده شروع کنید و هم وزن بدنتان را کنترل کنید و هم سوخت ساز بدن خود را بالا ببرید.

2. یوگا

حالا ترکیب یک ورزش ساده با فعالیت بدنی پیچیده را در نظر بگیرید که هم سوخت و ساز بدن بالا می‌رود، هم ظرفیت ریه‌ها افزایش پیدا می‌کنند و هم انعطاف و نرمی بدن را بالا می‌برید.

در همین حین یوگا یک ورزش مناسب است که نیاز به هیچ هزینه‌ای ندارد، شما فقط باید کمی حوصله بگذارید و در طول روز حداقل 30 دقیقه حرکات یوگا را دنبال کنید تا سلامتی شما حفظ شود.

3. دوچرخه سواری

شما نیاز به یک دوچرخه معمولی دارید تا در طول روز، فرصتی برای رکاب زدن و ورزش کردن داشته باشید و از طرفی هم سطح هورمون‌های بدنتان را تنظیم کنید.

دوچرخه سواری می‌تواند سیستم قلب را بهبود دهد و بدن را به بهترین شکل خودش مقاوم سازد. لازم نیست ساعت‌ها وقت خودتان را به این کار اختصاص دهید، شما برای یک رفت و آمد ساده هم می‌توانید از دوچرخه استفاده نمایید و در عین حال، وزن بدن خودتان هم کنترل کنید.

سخن پایانی

نیاز نیست در طول زندگی به خودتان سخت بگیرید؛ زندگی ترکیبی از سختی‌ها و موقعیت‌های شادی‌آور می‌باشد که به شما کمک خواهند کرد تا رشد کنید و هیچوقت دست از تلاش برندارید. ورزش هم همین کار را برای شما خواهد کرد و شما را در این راه همراهی می‌کند، از طرفی هم ورزش سلامتی جسمی و روانی را تضمین خواهد کرد و دیدگاه جدیدی را به زندگی شما می‌بخشد. در همین راستا، شما می‌توانید از تجربه‌های الهام پویامنش استفاده کنید و سبک زندگی خود را تغییر دهید.

سوالات متداول درباره فواید ورزش برای سلامتی جسمی و روانی

1. چگونه می‌توانم یک برنامه‌ی ورزشی منظم داشته باشم و به آن پایبند بمانم؟

برای داشتن یک برنامه ورزشی منظم، ابتدا باید اهداف مشخص و واقع‌بینانه‌ای تعیین کنید؛ مثلا اگر هدفتان کاهش وزن است، می‌توانید روزانه 20 تا 30 دقیقه پیاده‌روی را در برنامه خود قرار دهید. سعی کنید ورزش را در ساعتی انجام دهید که برایتان راحت‌تر باشد، مثلا صبح‌ها قبل از شروع کار یا عصرها بعد از پایان روز. انتخاب یک ورزش لذت‌ بخش و داتشم تنوع در تمرینات، می‌تواند انگیزه شما را افزایش دهد. همچنین، ثبت پیشرفت‌های خود و ایجاد پاداش‌های کوچک برای دستیابی به اهداف، به تداوم برنامه کمک می‌کند.

بله، ورزش بیش از حد می‌تواند منجر به مشکلاتی مانند خستگی شدید، ضعف سیستم ایمنی، دردهای عضلانی طولانی‌مدت و افزایش خطر آسیب‌دیدگی شود. برخی نشانه‌های تمرین بیش از حد شامل کاهش کیفیت خواب، افزایش استرس، کاهش اشتها و احساس بی‌حوصلگی برای تمرین هستند. اگر بدن شما برای مدت طولانی احساس خستگی می‌کند و عملکردتان کاهش یافته، باید استراحت بیشتری داشته باشید و تمرینات خود را متعادل‌تر کنید. پس می‌توان نتیجه گرفت که استراحت کافی و تغذیه مناسب در کنار ورزش، از آسیب‌های احتمالی جلوگیری می‌کند.

ورزش‌هایی مانند یوگا، پیاده‌روی در فضای سر سبز و باز، دویدن و شنا تاثیر زیادی در کاهش استرس دارند. در همین راستا می‌توان گفت که یوگا با ترکیب حرکات کششی و تمرینات تنفسی، سطح کورتیزول (هورمون استرس) را کاهش می‌دهد و باعث آرامش ذهن می‌شود. دویدن و ورزش‌ هوازی نیز با افزایش تولید اندورفین، حس شادی و آرامش را در بدن تقویت می‌کنند. پیاده‌روی در فضای باز مخصوصا در طبیعت، باعث کاهش فشارهای ذهنی و بهبود خلق‌ و خوی می‌شود. در کل، هر ورزشی که شما از آن لذت ببرید و ذهنتان را از استرس‌های روزانه دور کند، می‌تواند مفید باشد.

ورزش‌های هوازی مانند دویدن، دوچرخه‌ سواری و شنا باعث افزایش ضربان قلب، بهبود استقامت بدنی و سوزاندن چربی می‌شوند. این ورزش‌ها برای کاهش وزن و سلامت قلبی و عروقی عالی هستند. از طرف دیگر، ورزش‌های بی‌هوازی مانند وزنه‌ برداری، تمرینات قدرتی و تمرینات با وزن بدن بر تقویت عضلات و افزایش قدرت تمرکز دارند. برای تناسب اندام، ترکیب این دو نوع ورزش بهترین گزینه است؛ مثلا می‌توان 2 روز در هفته تمرینات هوازی انجام داد و 2 روز را به تمرینات قدرتی اختصاص داد.

برای ورزش در خانه نیازی به تجهیزات حرفه‌ای ندارید، بلکه شما فقط نیاز به یک اراده قوی برای انجام حرکات دارید. می‌توانید با تمرینات ساده‌ای مانند اسکات، شنا سوئدی، دراز و نشست و حرکات کششی شروع کنید و یا اپلیکیشن‌های ورزشی و ویدیوهای آموزشی آنلاین نیز می‌توانند به شما در یادگیری حرکات کمک کنند. در همین حین، استفاده از تجربه‌های مربی‌های مختلف مثل الهام پویامنش که در زمینه یوگا فعالیت دارد، کمک بزرگی به شما خواهد کرد.

نوشته قبلی

یوگا برای مشاغل پرتحرک | تمرینات مخصوص ریکاوری و جلوگیری از آسیب

نوشته بعدی

دوپینگ در ورزش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود

یا

هنوز حساب کاربری ندارید؟

ایجاد حساب کاربری